Basistraining Parallel Solo Ouderschap (module 1)

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van ouders en kinderen. Het is intens, verwarrend, emotioneel ... het is een storm die woedt doorheen alle levensgebieden van alle betrokkenen. In de meeste gevallen gaat na een tijdje de storm liggen. Het systeem vindt opnieuw een evenwicht, iedereen vindt zijn plek, relaties krijgen een vernieuwde vorm.

Bij een hoogconflictscheiding, een vechtscheiding in de volksmond, gaat de storm niet liggen. Ouders en kinderen krijgen geen rust. De kwetsuren zijn te diep, de relaties staan onder hoogspanning, de patronen worden destructief… . Men zoekt naar éénzijdige verklaringen en oplossingen. Men verliest de complexiteit en de wederzijdse beïnvloeding uit het oog. Gevaar voor polarisatie loert om de hoek. Men wendt zich tot een rechter om uitspraken te doen, om rust te brengen, om te oordelen. Ouder die in dergelijke stormen terechtkomen verdienden ondersteuning, vaak voelen ze eerder veroordeling.

Tijdens deze 3 dagen ga ik in op wat een hoogconflictscheiding juist is en wat goede hulpverlening aan ouders in dergelijke complexe situaties minimaal inhoudt. Vanuit het motto dat begrip interventies creëert die groei bevorderen, definieer ik eerst het unieke aan een hoogconflictscheiding. Ik belicht wat er gebeurt tussen de verschillende betrokkenen van het systeem. Ik bespreek hoe de interne processen de ouders beïnvloedt in hun gedrag en licht toe hoe de maatschappelijke kijk deze ouders onzeker maakt en isoleert. In een tweede deel zoom ik in op verschillende handvatten die steunend zijn om deze ouders houvast te bieden in de storm. Ik stel jullie de toolbox voor hulpverleners voor, die ontwikkeld werd ter ondersteuning van het werken met ouders in een hoogconflictscheiding. Ik schetst een praktisch en zeer werkbaar kader, waarbinnen je individueel met één ouder aan de slag kan, vanuit een visie van parallel solo ouderschap.

De focus ligt op het versterken van de ouder in zijn ouderrol én het doel is het versterken van de ouderkind relatie, waarbij de noden van het kind centraal staan, mits voldoende bestaansrecht te geven aan de relatie van het kind met de andere ouder.

Als hulpverlener moet je stevig staan om de storm die deze ouders, vaak in juridische procedures verwikkeld, in jouw praktijk binnenbrengen.

De theorie wordt aangevuld met het aanleren van concrete methodieken vanuit een heldere visie.

Na 2 dagen kan je aan de slag vanuit een duidelijk kader in je werk met deze ouders en gezinnen.

Op dag 3 is er ruimte voor eigen casussen en vragen vanuit de eigen praktijk.

Trainer

Ik ben Vanessa Maes, klinisch psycholoog (VUB) en systeemtherapeute ( IPRR). Ik was jarenlang werkzaam in CGG PassAnt vzw, waar ik ruime ervaring opdeed als psychotherapeute voor ouders in een hoogconflictscheiding. Momenteel ben ik in een privé praktijk werkzaam waar ik ouders begeleid in deze complexe scheidingen, maar ook bij rouw en verlies.

Ik ben auteur van het boek " De helft van mij" en ontwikkelde ook de toolbox “Blijven staan ondanks de storm. Handleiding voor hulpverleners. Hoe je als hulpverlener ouders in een hoogconflictscheiding kan begeleiden vanuit parallel solo ouderschap." Ik ben een veelgevraagd spreker en trainer rond dit thema, in België. In Nederland ben ik medeoprichter en zaakvoerder van het instituut IPSO+ ( instituut voor Parallel Solo Ouderschap)

Doelgroep:

Psychologisch en (ortho)pedagogisch geschoolden of therapeuten geschoold in menswetenschappen, die rond deze thematiek werken met ouders en gezinnen in een therapeutische of bemiddelingscontext

Praktisch

Momenteel wordt deze training enkel aangeboden in Nederland als "Basistraining Parallel solo ouderschap - module 1" vanuit het instituut IPSO+. Klik hier voor data en praktische informatie.

Een vuurtoren in de storm: Werken met ouders in een hoogconflictscheiding
Een vuurtoren in de storm: Werken met ouders in een hoogconflictscheiding
Een vuurtoren in de storm: Werken met ouders in een hoogconflictscheiding

Inschrijven voor een open training?

Check hier!

Liever in Vlaanderen?

Contacteer me!

Bij voldoende aanvragen, plannen we iets