Wie ben ik?

Ik ben Vanessa Maes. Ik ben gehuwd en ben de mama van 2 tieners.

Professioneel ben ik me, na mijn opleiding klinische psychologie aan de VUB ( Vrije universiteit Brussel) en na mijn 4-jarige therapieopleiding systeemtherapie aan het IPRR, blijven verdiepen in tal van kortdurende opleidingen in diverse thema’s. Ik heb een breed interesseveld en hou ervan om bij te leren en mijn kennis te blijven verdiepen.

Jarenlang werkte ik in een CGG, een centrum geestelijke gezondheidszorg waar ik tal van jongeren en volwassenen heb mogen begeleiden en ondersteunen in hun zoektocht naar verwerking, inzicht, meer evenwicht en meer welzijn. Gedurende een aantal jaren was ik ook coördinator van een vestiging, maar ik voelde dat mijn passie ligt in het therapeutische werk. In 2020 werkte ik een tijdje deeltijds voor het Huis voor Veerkracht en waar ik mensen heb begeleid die kampen met burn-out en stress gerelateerde klachten. Sinds 2019 werk ik ook als zelfstandig psychotherapeut, aanvankelijk in bijberoep maar sinds april 2021 maakte ik de sprong naar hoofdberoep.

Iedereen krijgt te maken met ingrijpende dingen, zoals verlies, met moeilijkheden en uitdagingen. Vaak lukt het om deze het hoofd te bieden, met de hulp van een stevig netwerk, een dosis moed en een sterke wil om vooruit te gaan. Maar soms lukt het tijdelijk niet meer, weet je even niet meer welke kant op, loop je verloren,… In mijn job, die ik met hart en ziel doe, probeer ik voor mijn cliënten vooral rust, inzicht en handvatten te bieden. Ik wil hen een plek bieden om even op adem te komen en op te laden, om nadien met vernieuwde energie hun weg verder te zetten.

Het blijft me boeien hoe mijn cliënten, ondanks de moeilijke dingen die ze tegenkomen of de complexe situaties waar ze in verzeilen, de kracht vinden om vooruit te gaan. Het fascineert me hoe elke cliënt een eigen uniek verhaal brengt en ik ben telkens zeer dankbaar dat ze me in vertrouwen nemen in hun zoektocht.

De voorbije jaren heb ik mij naast mijn reguliere therapeutisch werk, ook verdiept in het werken met ouders en kinderen en jongeren in complexe en conflictueuze scheidingssituaties en nieuw samengestelde gezinnen. Ik specialiseerde me in de methodiek parallel solo ouderschap en schreef hierover samen met een collega een boek voor ouders en recent publiceerde ik de toolbox " Blijven staan ondanks de storm" voor hulpverleners. boeken. Ik geef ook trainingen en supervisie rond dit thema en verzorg lezingen op vraag in België en Nederland. In dit werk, net als in mijn andere therapeutische werk vind ik het belangrijk om mijn cliënten te steunen, maar zeker ook te stimuleren tot groei en verandering.

"Don't ever allow your wounds to turn you into a person you are not"

Sometimes

a job isn't

just a job.

It's who

you are

Wenst u een afspraak te maken of heb je een vraag?

Contacteer me