Wie ben ik?

"Sometimes a job isn't just a job, it's who you are"

Ouders en jongeren ondersteunen en begeleiden.
Als klinisch psycholoog. Als systeemtherapeut!
Als Rouwtherapeut! Als mens!
Dat ben ik. Welkom!

Ik ben Vanessa Maes. Ik ben gehuwd en mama van 2 jonge volwassenen. Ik ben therapeut, trainer en ondernemer.

Als student wilde ik blijven bijleren. Nog steeds eigenlijk. Na mijn studies en bijkomende 4-jarige opleiding tot psychotherapeut volgde ik tal van bijkomende opleidingen: een jaaropleiding rond geweldloos verzet, een 2 jarige opleiding rouw en verlies, een basisopleiding ACT en EMDR. Ik wilde ook via allerhande kortdurende trainingen meer weten over stress, toxische stress en veerkracht.

Al vrij snel na mijn studies kwam ik via mijn job in contact met gescheiden ouders en hun kinderen. Ik deed ervaring op in het therapeutisch begeleiden van alle gezinsleden in een context waar het ouderschap na een scheiding complex verloopt om welke reden dan ook. Complexe materie, veel emoties, veel verlies, veel tegenstrijdige belangen, maar ook veel strijd, conflict en kwaadheid. Van ouders naar elkaar maar ook van ouders naar hulpverleners. Vanuit onmacht, vanuit radeloosheid. Hun wanhoop uit zich vaak in vechten, in procederen, .... zaken die hulpverleners vaak moeilijker vinden om mee om te gaan.

In de loop der jaren leerde ik dat de gangbare kijk op ouderschap na scheiding niet voor iedereen passend is. Vele ouders voelen zich niet gehoord of gesteund in de dominante visie dat je steeds, ondanks alles, moet blijven communiceren en samen ouder moet blijven. Ik ben me gaan verdiepen in het parallel solo ouderschap en leerde hoe elke scheiding anders is en we in een continuüm van complexiteit elke ouder moeten durven bieden waar hij of zij nood aan heeft. Samen ouder blijven als het kan, parallel aan elkaar als het moet.

De voorbije jaren heb ik me gespecialiseerd in deze materie. Ik publiceerde het boek "De helft van mij" in samenwerking met uitgeverij Borgerhoff&Lamberights en ik richtte het Instituut voor Parallel Solo Ouderschap op in Nederland waar ik training geef aan hulpverleners en professionals.

Maar het liefst sta ik nog steeds in de praktijk, tussen de cliënten, in het dagelijks begeleiden van ouders die vastlopen, van kinderen en jongeren die hun plek niet vinden of van gezinnen die hun verlies moeilijk kunnen integreren in hun nieuwe realiteit.