Mijn gesprek met Margreet Timmer voor TIMM Consultancy

In een conflictscheiding is het niet meer mogelijk om samen ouder te zijn. Maar je bent wel allebei ouder! Daarom is het soms beter om ervoor te kiezen ouders niet meer samen te zetten om te proberen het conflict op te lossen, maar te kiezen voor een andere manier: parallel solo ouderschap. Parallel solo ouder zijn doe je naast elkaar; je bent ieder solo verantwoordelijk, jij staat aan het hoofd van een nieuw gezin als solo ouder en de ander staat ook aan het hoofd van een nieuw gezin.

Parallel solo ouderschap gaat niet over conflicten oplossen. Het doel ervan is een goede ouder-kind relatie waarin je doet wat het kind van je nodig heeft, terwijl je beseft dat het kind ook een relatie heeft met de andere ouder. En dat is zeker niet ‘de makkelijke weg’, zoals soms gedacht wordt, zo vertel ik in dit gesprek met Margreet Timmer in haar podcast voor TIMM consultancy.

Het gaat ook over meerzijdige partijdigheid en hoe dat soms niet te verdragen is voor ouders in een complexe scheiding. Over het gevoel van verlies dat een scheiding meestal veroorzaakt en over hoe de context en niet hun persoonlijkheid maakt dat ouders zo reageren.

Samen ijveren we met dit gesprek om tegenwicht te bieden aan het dominante idee dat het bij een scheiding allemaal samen moet. Er is nl. geen onderzoek waaruit blijkt dat ‘samen doen’ bij een scheiding beter is voor een kind. En in sommige gevallen gaat dat gewoon niet, triggeren de ouders elkaar teveel.

Deze aflevering is een oproep om milder te leren kijken naar mensen in conflictscheidingen!

Benieuwd? Luister hier.